Smart Textiles Design Lab Blog at The Swedish School of Textiles

Smart textiles Nyhetsbrev Nr 4 2010

SMART TEXTILES NYHETSBREV
Nr 4 2010

Superfiber skyddar vattenblästrare

Vattenstrålar så starka att de skär genom betong kan vara en stor fara för de som arbetar med vattenblästring. Utrustningen som ska skydda har ofta metallplattor som är tunga och gör dräkterna otympliga – tills nu. Det som startade som ett företagsbaserat Smart Textiles-projekt för två år sedan har nått hela vägen fram till en produkt. I början av december släppte företaget TST Sweden en dräkt som är helt textil och som kommer att revolutionera en nischad bransch.

Läs hela artikeln


Bältet förenar design och funktion

Det började som en idé – en skiss på ett papper som så många andra innovationer. Men Susanne Rittedal Söderblom vågade ta steget och blev den första som tagit ett Smart Textiles-projekt från idé till färdig produkt.  För hennes funktionella bälte Mejt väntar nu marknaden – så fort hon kommit över den sista tröskeln.

Läs hela artikeln



Osynlig hjälm snart en smart textil

När nyheten om hjälmen Hövding släpptes under hösten 2010 slog den ner som en bomb. Medier från hela världen ville veta om det verkligen var sant – hade ett svenskt företag tagit fram en ”osynlig” hjälm? Succén var ett faktum och redan nu planeras version 2.0 där smarta textilier ska ingå. Snart finns också hjälmen i det Textila Materialbiblioteket (läs mer om det intill).

Läs hela artikeln



Techtextil 2011
Nu är det dags igen! För fjärde gången arrangerar
vi en ”Sverigemonter” på TECHTEXTIL  i Frankfurt.

Techtextil har genom åren utvecklats till den globalt sett viktigaste mässan inom sitt område. Med totalt 23.902 fackbesökare och 1.195 företag från 45 länder så  överträffade förra  Techtextil mässan alla förväntningar.  Vår gemensamma ”Sverige monter” var kostant full av besökare och kunder under mässans många timmar. Ett fantastiskt teamwork och positiva besökare gjorde Techtextil 2009 till en succé!

Vi erbjuder två paket som bygger på att vi delar på gemensamma kostnader/aktiviteter. På så sätt minimerar varje deltagares kostnader på ett så optimalt sätt som möjligt samtidigt

som det möjliggör en enorm marknadsföring för det enskilda företaget.

Ta chansen att effektivt visa dig på en av de största arenorna i Europa för nya och befintliga nätverk inom framtidens textilier.


Kontakta susanne.edstrom@hb.se eller lin.sallstrom@teko.se


Läs mer om erbjudandet

Läs mer om TechTextil


Vi på Smart Textiles önskar alla en god jul och ett gott nytt år!

Examinationer
Den 21 december examineras Jeannine Han, masterstudent inom textildesign/smarta textilier. Hon har utvecklat plagg tillsammans med Daniel Riley som det går att spela musik på.  När den första prototypen ställdes ut på Nordiska museet i mars i år, fick de mycket uppmärksamhet.

Läs artikeln

Även Marjan Kooroshina, masterstudent inom textildesign/smarta textilier har examinerats under hösten. Hennes arbete “Dash” visar på nya sätt att använda smarta textilier.

Läs artikeln

Tillsammans ställer de ut sina arbeten på Textil-museet. Utställningen har öppet mellan 22 december – 23 januari.

Seminarium: Bygg och Textil för framtiden
Ett växande intresse för textila lösningar i byggbranschen har ökat förfrågningar och idéinflöde till våra verksamheter. Den 27 januari presenterar vi vad som pågår inom våra verksamheter och branschen i stort över Europa kring detta intressanta område.

Dag: 27 januari
Plats: Galleriet, Textilhögskolan
Tid: 09:00-16:45

Läs mer och anmäl dig

Det Textila Materialbiblioteket
I Galleriet på Textilhögskolan finns det Textila Material-biblioteket där det finns textila material- och varuprover. Det textila
materialbiblioteket ska vare en naturlig resurs för produktutvecklingsfrågor  eftersom du kan, taktilt och visuellt, få ta del av olika material.

Läs mer om det Textila Materialbiblioteket

Comments are closed.